Kurczak zapiekany z pieczarkami w białym winie
 3 łyżki mąki
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki oregano
¼ łyżeczki pieprzu
1 łyżeczki papryki
6 połówek piersi z kurczaka (ok. kg)
2 łyżki oleju
2 łyżeczki masła lub margaryny
10 zielonych cebulek – posiekanych
30 dag pieczarek pokrojonych w plasterki
2 ząbki czosnku
½ szklanki bulionu
½ szklanki białego wina
½ szklanki kwaśnej śmietany
1 szklanka startego żółtego sera
Piekarnik
 rozgrzać do temperatury 180 - 200 stopni. W naczyniu przygotować 
panierkę: zmieszać mąkę, sól, oregano, pieprz i paprykę. Opanierować 
kurczaka.
Rozgrzać
 olej na patelni. Podsmażyć kurczaka z każdej strony (ok. 5 minut) i 
przełożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanki, wysmarowanego lekko 
tłuszczem.
Na tej samej patelni (po wylaniu tłuszczu) roztopić masło, dodać cebulę, pieczarki i czosnek i lekko podsmażyć  aż
 zmiękną (ok, 5 minut). Dodać bulion i wino, zagotować. Zalać tym 
kurczaka w naczyniu żaroodpornym i piec pod przykryciem ok. 30 minut.
W
 miseczce zmieszać starty ser i śmietanę. Wymieszać z sosem w naczyniu 
żaroodpornym. Piec bez przykrycia aż kurczak nie będzie w środku różowy,
 ok. 15 minut.
Kurczak tak przygotowany przeważnie jest przeze mnie serwowany z zapiekanymi ziemniaczkami:
Zapiekanie ziemniaczki
Piekarnik
 rozgrzać do temperatury 180 - 200 stopni. Wysmarować tłuszczem małą 
formę do ciasta lub kwadratowe naczynie żaroodporne. Ułożyć warstwami 
ziemniaki pokrojone w plasterki (6 małych lub 3 duże). 
Każdą warstwę lekko sprószyć mąką, a na samej górze położyć kilka plasterków masła.
Do
 gorącego mleka (1 i1/4 szklanki) dodać 1 łyżeczkę soli, trochę papryki,
 pieprzu i odrobinę musztardy. Zalać ziemniaki. Piec ok. 1,5 godziny 
(przez pierwsze pół godziny można piec pod przykryciem).
 
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz