czwartek, 29 marca 2018

Kurczak curry z bakaliami (2007-10-15)

Już kilka razy zdażyło mi się skorzystać z przepisów znalezionych w różnych blogach, Zaczęło się od zupy cebulowej, potem była szarlotka, zapiekane gruszki i bigos jarski. Kucharka ze mnie średnia, ale myślę, że mogę się odwdzięczyć tym oto przepisem:

Kurczak curry z bakaliami
Przepis na 4 porcje.
Składniki:
4 połówki piersi z kurczaka
2 torebki ryżu po 100 g
4 łyżki migdałów (plsterki)
1/2 szklanki suszonych owoców (morele, śliwki, rodzynki - pokrojone na kawałeczki)
1/2 szklanki posiekanej cebuli
1/2 szklanki posiekanego szczypiorku
2 posiekane ząbki czosnku
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki imbiru (sproszkowanego)
1 i 1/2 szklanki wody
1 kostka rosołowa
2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu

Migdały uprażyć na suchej patelni (2-3 min). Na oleju podsmażyć kurczaka (ok. 1 min z każdej strony). Zdjąć z patelni, na ten sam olej wrzucić cebulę, czosnek i imbir. Dusić przez 2 minuty dodać pozostałe przyprawy (curry, sól, pieprz). Wlać bulion (woda + kostka rosołowa). Wsypać suszone owoce, przykryć patelnię i dusić aż kurczak będzie miękki (10-15 min).
Ugotować ryż i rozłożyć na talerze. Na każdej porcji położyć kurczaka. Polać sosem i posypać prażonymi migdałami oraz szczypiorkiem.
(Podobno 1 porcja to tylko 356 kalorii...)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Coś się kończy, coś się zaczyna (2011-05-25)

Moi mili czytelnicy! Nie sądziłam, że przyjdzie mi poczynić tego typu wpis, ale jak wiadomo, życie szykuje różne scenariusze, n...