Kurczak curry z bakaliami
Przepis na 4 porcje.Składniki:
4 połówki piersi z kurczaka
2 torebki ryżu po 100 g
4 łyżki migdałów (plsterki)
1/2 szklanki suszonych owoców (morele, śliwki, rodzynki - pokrojone na kawałeczki)
1/2 szklanki posiekanej cebuli
1/2 szklanki posiekanego szczypiorku
2 posiekane ząbki czosnku
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki imbiru (sproszkowanego)
1 i 1/2 szklanki wody
1 kostka rosołowa
2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
Migdały uprażyć na suchej patelni (2-3 min). Na oleju podsmażyć kurczaka (ok. 1 min z każdej strony). Zdjąć z patelni, na ten sam olej wrzucić cebulę, czosnek i imbir. Dusić przez 2 minuty dodać pozostałe przyprawy (curry, sól, pieprz). Wlać bulion (woda + kostka rosołowa). Wsypać suszone owoce, przykryć patelnię i dusić aż kurczak będzie miękki (10-15 min).
Ugotować ryż i rozłożyć na talerze. Na każdej porcji położyć kurczaka. Polać sosem i posypać prażonymi migdałami oraz szczypiorkiem.
(Podobno 1 porcja to tylko 356 kalorii...)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz