czwartek, 29 marca 2018

Pulpety z indyka (2008-04-22)

Pulpety z indyka

1/2 kg zmielonego mięsa z indyka
kilka łyżek mąki kukurydzianej
1-2 kostki rosołowe
olej

Ze zmielonego mięsa formujemy kulki, obtaczamy w mące kukurydzianej, obsmażamy na gorącym oleju i przekładamy do głębokiego rondla lub garnka o szerokim dnie. Zalewamy wodą tak, żeby kulki były przykryte, dodajemy kosti rosołowe i dusimy pod przykryciem ok. godziny. Sprawdzamy, jaki smak ma sos i doprawiamy do smaku jak kto woli oraz zagęszczamy.
Pulpety można podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami oraz z dowolnym sosem. 
Oto kilka możliwości jeśli chodzi o sos:

Sos Szczypiorkowy
Tuż przed podaniem pulpetów do bazowego sosu dodajemu sporo drobno posiekanego szczypiorku.

Sos Pieczarkowy
1 małą cebulę siekamy, podsmażamy na oleju, dodajemy 5 średnich pieczarek startych na tarce, podsmażamy, dodajemy łyżeczkę masła i to wszysko dodajemy do sosu bazowego.

Sos Pomidorowy
Do sosu bazowego dodajemy przecier pomidorowy.

Sos Chrzanowy
Do sosu bazowego dodajem 2-3 łyżeczki startego chrzanu ze słoiczka (w zależności jaki stopień ostrości potrawy tolerują domownicy)

Ja zazwyczaj robię większą ilość pulpetów na 2-3 obiady (zamrażam gotowe porcje na te dni kiedy z jakiegoś powodu nie po drodze mi do kuchni) i podaję je z różnymi sosami i wymiennie z kaszą, ryżem lub ziemniakami. 
Pulpety w sosie szczypiorkowym i z kaszą gościły z nas na stole w sobotę, ale zapomniałam zrobić zdjęcie a potem nie było już czego fotografować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Coś się kończy, coś się zaczyna (2011-05-25)

Moi mili czytelnicy! Nie sądziłam, że przyjdzie mi poczynić tego typu wpis, ale jak wiadomo, życie szykuje różne scenariusze, n...