Pulpety z indyka
1/2 kg zmielonego mięsa z indyka
kilka łyżek mąki kukurydzianej
1-2 kostki rosołowe
olej
Ze
zmielonego mięsa formujemy kulki, obtaczamy w mące kukurydzianej,
obsmażamy na gorącym oleju i przekładamy do głębokiego rondla lub garnka
o szerokim dnie. Zalewamy wodą tak, żeby kulki były przykryte, dodajemy
kosti rosołowe i dusimy pod przykryciem ok. godziny. Sprawdzamy, jaki
smak ma sos i doprawiamy do smaku jak kto woli oraz zagęszczamy.
Pulpety można podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami oraz z dowolnym sosem.
Oto kilka możliwości jeśli chodzi o sos:
Sos Szczypiorkowy
Tuż przed podaniem pulpetów do bazowego sosu dodajemu sporo drobno posiekanego szczypiorku.
Sos Pieczarkowy
1
małą cebulę siekamy, podsmażamy na oleju, dodajemy 5 średnich pieczarek
startych na tarce, podsmażamy, dodajemy łyżeczkę masła i to wszysko
dodajemy do sosu bazowego.
Sos Pomidorowy
Do sosu bazowego dodajemy przecier pomidorowy.
Sos Chrzanowy
Do
sosu bazowego dodajem 2-3 łyżeczki startego chrzanu ze słoiczka (w
zależności jaki stopień ostrości potrawy tolerują domownicy)
Ja
zazwyczaj robię większą ilość pulpetów na 2-3 obiady (zamrażam gotowe
porcje na te dni kiedy z jakiegoś powodu nie po drodze mi do kuchni) i
podaję je z różnymi sosami i wymiennie z kaszą, ryżem lub ziemniakami.
Pulpety
w sosie szczypiorkowym i z kaszą gościły z nas na stole w sobotę, ale
zapomniałam zrobić zdjęcie a potem nie było już czego fotografować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz