Góralski Przekładaniec
Ciasto:
½ kg mąki
½ szklanki cukru
2 jajka
½ szklanki miodu
15 dag masła
proszek do pieczenia
W rondelku rozpuścić na małym ogniu masło z miodem. Do przestudzonej
masy dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ubite na parze
jajka oraz cukier, poczym zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 3
części, każdą z nich jak najcieniej rozwałkować i piec ok. 5 minut w
nagrzanym piekarniku.
Masa:
½ szklanki kaszy manny
½ litra mleka
1 kostka masła
1 szklanka cukru
kwasek cytrynowy, olejek arakowy, olejek migdałowy, kakao
Kaszę ugotować na gęsto i ostudzić. Masło ucierać z cukrem powoli
dodając kaszę. Podzielić masę na połowę. Do jednej części dodać kwasek
cytrynowy i olejek migdałowy, do drugiej olejek arakowy i kakao.
Przełożyć placki masami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz