sobota, 31 marca 2018

Góralski Przekładaniec (2010-10-08)

Góralski Przekładaniec
Ciasto:
½ kg mąki
½ szklanki cukru
2 jajka
½ szklanki miodu
15 dag masła
proszek do pieczenia

W rondelku rozpuścić na małym ogniu masło z miodem. Do przestudzonej masy dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ubite na parze jajka oraz cukier, poczym zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 3 części, każdą z nich jak najcieniej rozwałkować i piec ok. 5 minut w nagrzanym piekarniku.

Masa:
½ szklanki kaszy manny
½ litra mleka
1 kostka masła
1 szklanka cukru
kwasek cytrynowy, olejek arakowy, olejek migdałowy, kakao

Kaszę ugotować na gęsto i ostudzić. Masło ucierać z cukrem powoli dodając kaszę. Podzielić masę na połowę. Do jednej części dodać kwasek cytrynowy i olejek migdałowy, do drugiej olejek arakowy i kakao.
Przełożyć placki masami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Coś się kończy, coś się zaczyna (2011-05-25)

Moi mili czytelnicy! Nie sądziłam, że przyjdzie mi poczynić tego typu wpis, ale jak wiadomo, życie szykuje różne scenariusze, n...