KUDŁACZ
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
5 dag masła lub margaryny (roztopionego i ostudzonego)
1 jajko
0.5 szklanki mleka
2 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie
składniki zmiksować i upiec w średnio nagrzanym piekarniku - ja piekę w
temp 175 - 180 stopni Celcjusza (350 F) tak 25 - 30 minut.
Składniki na polewę:
0.5 szklanki mleka
20 dag masła lub margaryny
2 łyżki kakao (ja daję 3 razy tyle)
1 szklanka cukru
20-25 dag kokosu
Mleko, margarynę, kakao i cukier rozgrzać w rondelku i gotować ok. 5 minut.
Wystudzone ciasto pokroić w kostkę (ja kroję w dość drobną kostkę 3x3 cm):
Kostki po kolei maczamy w polewie i panierujemy kokosem.
Kudłacz najlepszy jest po jednym lub dwóch dniach, kiedy wszystkie składniki panierki przenikną ciasto. Pyszności!
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz