piątek, 30 marca 2018

Kudłacz (2008-12-23)

KUDŁACZ

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
5 dag masła lub margaryny (roztopionego i ostudzonego)
1 jajko
0.5 szklanki mleka
2 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zmiksować i upiec w średnio nagrzanym piekarniku - ja piekę w temp 175 - 180 stopni Celcjusza (350 F) tak 25 - 30 minut. 

Składniki na polewę:

0.5 szklanki mleka
20 dag  masła lub margaryny
2 łyżki kakao (ja daję 3 razy tyle)
1 szklanka cukru
20-25 dag kokosu

Mleko, margarynę, kakao i cukier rozgrzać w rondelku i gotować ok. 5 minut.
Wystudzone ciasto  pokroić w kostkę (ja kroję w dość drobną kostkę 3x3 cm):
Kostki po kolei maczamy w polewie i panierujemy kokosem.

Kudłacz najlepszy jest po jednym lub dwóch dniach, kiedy wszystkie składniki panierki przenikną ciasto. Pyszności!


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Coś się kończy, coś się zaczyna (2011-05-25)

Moi mili czytelnicy! Nie sądziłam, że przyjdzie mi poczynić tego typu wpis, ale jak wiadomo, życie szykuje różne scenariusze, n...