piątek, 30 marca 2018

Makowiec na półkruchym spodzie (2010-03-09)

Makowiec na półkruchym spodzie

Ciasto:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 żółtko
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
13 dag masła
2 łyżki gęstej śmietany lub kwaśnego mleka

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajka, śmietanę i masło. Składniki posiekać, a następnie szybko wyrobić ciasto. 
Schłodzić ok. 0,5 godziny w lodówce. Ciasto rozwałkować i ułożyć w formie. Piec ok. 20 - 25 minut w gorącym piekarniku. Przygotować masę makową.

Masa makowa:
2 szklanki maku
szklanka wody
1,5 szklanki cukru
0,5 kostki masła
bakalie

Mak sparzyć, odcedzić i zemleć. Z wody i cukru przygotować syrop, wrzucić mak i gotować ok. 10 minut ciągle mieszając. Pod koniec gotowania dodać masło i bakalie, krótko podsmażyć. Gorącą masę wyłożyć na upieczone cisto kruche.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Coś się kończy, coś się zaczyna (2011-05-25)

Moi mili czytelnicy! Nie sądziłam, że przyjdzie mi poczynić tego typu wpis, ale jak wiadomo, życie szykuje różne scenariusze, n...