Makowiec na półkruchym spodzie
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 żółtko
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
13 dag masła
2 łyżki gęstej śmietany lub kwaśnego mleka
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajka,
śmietanę i masło. Składniki posiekać, a następnie szybko wyrobić
ciasto.
Schłodzić ok. 0,5 godziny w lodówce. Ciasto rozwałkować i ułożyć w
formie. Piec ok. 20 - 25 minut w gorącym piekarniku. Przygotować masę
makową.
Masa makowa:
2 szklanki maku
szklanka wody
1,5 szklanki cukru
0,5 kostki masła
bakalie
Mak sparzyć, odcedzić i zemleć. Z wody i cukru przygotować syrop,
wrzucić mak i gotować ok. 10 minut ciągle mieszając. Pod koniec
gotowania dodać masło i bakalie, krótko podsmażyć. Gorącą masę wyłożyć
na upieczone cisto kruche.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz